FOTO en
VIDEOGALERIJ

Eekhoorn R transarant

Museum Mijnwerkerswoning

Eekhoorn L transarant

Vroeger & Nu

De hoofdingang van de kolenmijn.

Het gebouw achter deze hoofdingang is volledig gesloopt. Gelukkig is deze prachtige façade  bewaard gebleven. Door deze poort zijn duizenden mijnwerkers dagelijks gepasseerd. Bij iedere shiftwissel was het er een enorme drukte. Nu kan men er heerlijk relaxen op de terrasjes. 

Petit Bruxelles 

Toen de Pauwengraaf nog de drukste winkelstraat was van Eisden en omgeving. Was dit een zeer populaire winkel met een zeer uitgebreid assortiment. Zelfs de werkkleding voor mijnwerkers kon men er kopen. In het verleden moesten de mijnwerkers nog zelf zorgen voor hun kleding. Maar het was er niet goedkoop heb ik me laten vertellen.

Kruispunt Pauwengraaf – Oudebaan

Dit kruispunt is ook de scheiding tussen de De Pauwengraaf en de verlengde Pauwengraaf. Op de foto kijken we vanop de Pauwengraaf in de richting van de verlengde Pauwengraaf. In de periode dat de Kolenmijn opgestart is er ook  de bebouwing van de Pauwengraaf gestart. Naarmate  er steeds meer huizen in de Tuinwijk afgewerkt raakten  en ook het aantal mijnwerkers toenam zijn er ook steeds meer handelshuizen op de Pauwengraaf verschenen. Uiteindelijk is de Pauwengraaf uitgegroeid tot een van de drukste winkelstraten  in de Maaskant.  Rond WOII is het eerste handelshuis op dit kruispunt verschenen. Het was de Gebroeders  Delhaize De Leeuw  die zich daar vestigde op de hoek tegenover de Oude Pol. Op de oude foto zie je dit gebouw. Daarachter helemaal links zie je de Tuinwijk woningen op de Louis Mercierlaan. Dit is nu volledig dicht gebouwd.