Het Russisch kamp 1942 -1965

Posted: 12 dec 2021
Category: Mijnverleden

56 jaar geleden is het Russisch kamp ontruimd en volledig afgebroken. Een hele generatie geïmmigreerde Maasmechelaars hebben daar geleefd en zijn daar opgegroeid. De herinneringen onder de gewezen kampbewoners is nog zeer levendig en wordt gekoesterd. Maar over het ontstaan en het gebruik van dit kamp bestaat er ook een zeer donkere periode. Die mogen we niet vergeten. Het behoort tot de mensonwaardige gevolgen van de 2de wereldoorlog. Alleen was die gruwel niet een ver van mijn bed show maar speelde die zich af vlak bij onze voordeur. Dat behoort ook tot de geschiedenis van de Kolenmijn Limburg Maas en dus ook tot wat nu Maasmechelen is.

Over die hele geschiedenis van het Russisch kamp is er onlangs een tentoonstelling ingericht in het Cultureel Centrum van Maasmechelen. Deze tentoonstelling toont het wel en wee van het Russisch kamp en is daarom ook uniek. Vele nieuwsgierigen hebben deze bezocht.

LETOP DEZE VIRTUELE TOUR IS UITGESCHAKELD VOOR SMARTFOONS.
 Het scherm van een smartfoon is te klein om een deze virtuele rondleiding weer te geven.

Indien u dit gemist hebt of deze nog eens wilt bekijken dan kan dit met een virtueel bezoek hier in dit artikel. Dit is een primeur, want voor de eerste keer, is er een volledige tentoonstelling van de stichting Erfgoed Eisden opgenomen in 3D. Bij elke sectie van de tentoonstelling is een 360 graden foto gemaakt met een speciale camera. Elke foto is een panorama zowel horizontaal als verticaal.  Het is dus alsof je er middenin staat en in alle richtingen om je heen kunt kijken (door met een vinger in een aanraakscherm (tablet) of de muis (PC) te slepen). In iedere sectie kun je op markeringen klikken om extra details of informatie over dat object in de tentoonstelling te krijgen. Er is zelfs een authentiek filmpje te bekijken bij de sectie van de Duitse krijgsgevangen, dat niet op de tentoonstelling te zien was. Daarin zie je hoe de Duitsers, in kolonne, begeleid werden naar de mijn onder bewaking van Belgische dienstplichtige soldaten. 

Tips voor de navigatie en bediening in een virtuele bezoek.

    1.  Er zijn 7 secties in deze tentoonstelling. Om van de ene naar de andere sectie te gaan zijn er 2 soorten navigatie pijlen:
      a. Groenen pijlen aan weerszijde in iedere sectie met de tekst “verder gaan” of “terug gaan”.
      b. In de linkse benedenhoek van het venster zie je een dubbele pijl: “<–   –>” hiermee kun je ook naargelang de pijl die je h vooruit of achteruit gaan.
    2. In de tegenovergestelde hoek “rechtsboven” zie je een klein “hamburger menu” dit zijn 3 horizontale streepjes boven elkaar. De smartfoon gebruikers zullen dat wel kennen. Als je hierop klikt verschijnt er een menu van alle scènes in de virtuele tour. Hiermee kan je rechtstreeks naar een scène springen.
    3.  De laatste bediening is ook een bekende, een diagonale dubbele pijl. Hiermee kun je  overschakelen naar volledig scherm en terug.
    4. Tot slot in het midden onderaan staat de naam van de actuele sectie. Diezelfde naam vind je ook terug in het hamburger menu van punt 2.
    5. Je kunt in iedere sectie in alle richtingen om je heen kijken door met je vinger of muis over het scherm te slepen. Doe dat rustig en voorzichtig want anders ben je snel de richting kwijt van waar je vertrokken bent.

Foto’s bekijken

Omdat er in deze tentoonstelling vele en grote fotocollecties zijn, zit er een “tweetrapsraket” in de bediening om de foto’s in detail te bekijken. Eerst verschijnt er een vensterkader over de verduisterde achtergrond met een ‘X‘-sluitsymbool rechts boven. In dit kader kan men alle foto’s redelijk goed bekijken door op- en neer te schuiven. Als men meer details wenst te zien, klik of (tik bij tablet), in dit raam. Er opent zich een nieuw tabblad in de verkenner. 

Het laden kan even duren want de foto’s zijn zeer groot zodat je ook de tekst onderaan de foto’s kunt lezen. 

Op die pagina staat de volledige fotocollectie. Door hier nog eens te klikken/tikken (=de tweede trap) krijg je de maximale vergroting te zien. Op een tablet kan men door met 2 vingers tegelijk te spreiden of te knijpen de foto’s vergroten of verkleinen en tegelijk ook verschuiven. Om terug te keren zijn ook 2 acties nodig. Eerst sluit je het nieuwe tabblad. Met de muis bovenaan. Bij een tablet gewoon het terugkeer ‘<‘-symbool onder in de rand van de tablet drukken. Daarna nog eens het ‘X‘-sluitsymbool rechts boven in het kader aantikken om terug te keren naar de virtuele tour.

Alleen  de fotocollecties tegen de wand (met tekst toelichting) hebben deze “tweetrapsraket” in de bediening nodig omdat ze een hoge resolutie hebben om de ondertiteling te kunnen lezen.

Vanwege de grootte van de bestanden kan het laden even duren!

De virtuele tentoonstelling Russisch kamp.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten