september 2024

Een nieuwe troef voor het wandel- en fietstoerisme.

Ongeveer 1 jaar na de afbraak van de bouwvallige bijgebouwtjes bij het voormalige stationsgebouw in Eisden zijn op vrijdag 20 sept 2024 2 nieuwe trekkershutten officieel geopend. Deze gebouwtjes zijn in de stijl van de oorspronkelijke nutsgebouwtjes aan het station volledig opgebouwd en omgevormd tot trekkershutten.

Na de sluiting van de mijn, eind jaren ’80, werd het station nog gebruikt voor wekelijkse pendel treinritjes en spoorfietsen tussen het station van As en Eisden. (bekijk een filmpje hierover) Sluit de filmpagina om terug te keren. (klik op het bovenste kruisje)
Omdat de spoorlijn niet onderhouden werd was het, na enkele jaren, niet meer veilig voor deze toeristische activiteiten. In ca 2012 zijn deze activiteiten gestopt. Het (oorspronkelijk houten) stationsgebouw, werd na een hevige brand in 1985 in steen heropgebouwd en opende in 1987 als “Café de Statie”. Het werd zeer populair als fiets- en wandelstop, maar ook voor de lokale bevolking. De bijgebouwtjes werden sinds de mijnsluiting niet meer onderhouden met als gevolg dat ze totaal bouwvallig werden.

Lees ook: het verhaal van eisden statie.

Van NMBS naar Provincie Limburg

In 2019 werden grote delen van het zogenaamde kolenspoor en aanhorigheden, waaronder ook de 2 nutsgebouwen van het voormalige station door de Provincie Limburg aangekocht. De bijgebouwen werden in erfpacht gegeven aan het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw. Het doel was de bijgebouwen in hun oorspronkelijke terug op te bouwen en te herbestemmen. Als je naar de afbeelding hierboven kijken, kunnen we stellen dat dit doel zeer goed gelukt is.
De keuze van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw om er trekkershutten van te maken past perfect in de filosofie van het provinciale Kolenspoor-project volgens Bert Lambrechts, gedeputeerde provincie Limburg, tevens voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw.

Back to basics

Een ‘trekkershut’ is een eenvoudige verblijfsaccomodatie met alles wat nodig is voor een comfortabel verblijf voor de avontuurlijke wandelaar of fietser.

In elke trekkershut zijn 4 slaapplaatsen, een toilet, douche ruimte en een kleine kookhoek voorzien. Daarmee is er een overnachtingscapaciteit van acht personen langsheen het Limburgse fietsroutenetwerk en de National Park Trail gecreëerd. Voor de exploitatie van deze hutten wordt samengewerkt met de uitbaters van ‘Café de Statie.

De trekkershutten kunnen geboekt worden vanaf 1 oktober en open van 1 maart tot 1 december voor 120 euro/nacht, via het Nationaal Park Hoge Kempen.

trekkershutten bij voormalig station eisden geopend. Meer lezen »

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de bevrijding  in september 1944,  verschijnt de 3de editie van de 41ste jaargang van het Tijdschrift EISDEN volledig in het teken van de 2de wereld oorlog.

Het tijdschrift Eisden besteedt het derde nummer van de lopende, 41ste  jaargang volledig aan  Eisden in de Tweede Wereldoorlog.

60 pagina’s, 60 verhalen, 60 foto’s, 60 oorlogsfeiten die rechtstreekse gevolgen hadden voor de Eisdenaren.

Extra info

Deze editie is een uitzonderlijke prestaties van Jan Kohlbacher. Ik kan het vertellen want ik heb het van nabij meegemaakt. Op minder dan 4 maanden heeft Jan dit voor mekaar gekregen, het idee, de tekst, de foto’s samengebracht tot een waardevolle bijdrage aan de geschiedschrijving van Eisden. (Dit terwijl hij aan het revalideren was van een zware operatie.)
Mis de opportuniteit niet om dit boekje in huis te halen.

Grote oorlogsfeiten met blijvende impact op het gewone, dagelijkse leven: van het verkeerde doelwit dat de Duitse Luftwaffe op 10 mei  1940 in de Eisdense tuinwijk aanviel, over de inval van Nazi-Duitsland in de Sovjetunie en de komst van de Russische krijgsgevangenen naar de Eisdense koolmijn, tot de bevrijding van de Cité en het Dorp.

 De grote historische lijnen doorweven met verhalen van menselijk leed en verzet.

De abonnees van het tijdschrift Eisden ontvangen dit themanummer als derde nummer van de lopende jaargang.


Voor niet-abonnees kost dit nummer 10 Euro – 12  Euro voor verzending per post

Vooraf betalen kan bij 

Stichting Erfgoed Eisden

BE02 4543 1059 1140  

BIC: KREDBEBB

of bij leden van de Stichting.

EISDEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG Meer lezen »