leren en spelen
zoals toen

Eekhoorn R transarant
RESERVERINGEN
Enkel op afspraak 

email: 
info@erfgoedeisden.be

Telefoon: 089 760 007

Adres museum
Marie José-straat 3, Maasmechelen
Eekhoorn R transarant

DE INDELING

Thema Leren - (Benedenverdieping)

Mini klaslokaal anno 1935

Hier kan men plaatsnemen in originele banken die in de jaren ’30 gebruikt werden. Ook de leien plaatjes en griffels waarmee de kinderen leerden schrijven en tekenen ontbreken niet. Aan de muur hangen educatieve plaatjes die gebruikt werden in de godsdienstles, aardrijkskunde, geschiedenis. Ter inzage vind je er ook authentieke boeken en andere educatieve documenten uit die tijd.

Vergelijk het met deze authentieke foto van een typische lagere school klas  (ca 1955). Let ook op de houding, alle kinderen zitten met gekruiste armen.

Neem hieronder zelf plaats in ons klaslokaaltje. Het is een 360° foto  je kan dus in alle richtingen rondkijken vanuit je zitbank. Gebruik de muis cursor of  u uw vinger op een Tablet of smartfoon.

Didactische hulpmiddelen

Bij gebrek aan elektronica moest in die tijd gebruik gemaakt worden van fysieke hulpmiddelen bij verschillende leerstoffen.  Visuele ondersteuning werd behulp van grote prenten, landkaarten en beelden gegeven.

Huiswerk maken

Schoonschrift stond toen nog hoog bij de leerdoelen.

Eekhoorn L transarant

Thema Spelen - (Bovenverdieping)

Herken de spellen van vroeger

Hier moet jong en oud de spellen (ca 80)  op het schilderij van Breughel herkennen en dan de naam van het spel op een (magnetische) strip  zoeken  en deze bij het herkende spel op het grote bord van Breughel  plakken. Neem er de tijd voor want Breughel heeft zich bij dit schilderij laten gaan.

Wat bracht de Sint vroeger ?

Toon het afkomstland en de weg van grootouders

Speel de spellen van vroeger

Een collectie gezelschap spellen en speelgoed

In dit gedeelte kunnen kinderen en ook volwassenen (waarom niet?) zich op oude en (vergeten?) spellen eens uitleven. Voor de kinderen: dit zijn grote houten spellen (soort apps zonder tablet) die je met vriendjes samen kan spelen.

Bekijk hoe kinderen anno 1940 speelden

YouTube: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid