over ons

EISDEN – op 28 december 1983, stichtte een groepje Eisdenaren de Geschied- en Heemkundige Kring Eisden, in 1998 uitgegroeid tot de huidige Stichting Erfgoed Eisden en de Vrienden van het Museum van de Mijnwerkerswoning.

Deze vrijwilligers, begaan met de Eisdense en Maaslandse geschiedenis in het algemeen en het sociaalhistorisch verhaal van het mijnverleden in het bijzonder, zagen hun werking op een steeds breder interesseveld uitbreiding nemen.

Eekhoorn R transarant

Groepsfoto

Een kleine doorsnede van ons ledenbestand. (okt 2022)

Eekhoorn L transarant

ons doel

De Stichting zette zich van meet af aan in voor het beschermen en conserveren van alle roerend en onroerend erfgoed, het beschrijven en vastleggen van de geschiedenis van Eisden.

Eisden is een deelgemeente van Maasmechelen. De kolenontginning in Eisden is in 1987 definitief gestopt. In Eisden zijn er, buiten onze unieke Tuinwijk, slechts een paar gebouwen van de echte kolenmijn overgebleven. Het overgrote deel van het patrimonium van de kolenmijn Limburg-Maas is tot een van de prachtigste natuurgebieden van België omgezet. Een bezoek aan Eisden is dus meer dan de moeite waard.

Begin 1900 werd er in de ondergrond van Eisden steenkolen ontdekt, deze gebeurtenis heeft een enorme invloed gehad op het leven van de Eisdenaren in het bijzonder en de Maaskant in het algemeen.  Na 1900 begon het mijnverleden van Eisden terwijl het dorpsverleden veel verder terug gaat (tot 1234). Vandaar dat we op deze website in de geschiedenis een onderscheid maken tussen het dorpsverleden en kolenmijnverleden. Trouwens  het dorpsverleden van Eisden was nauw verweven met de buurgemeenten zoals Leut, Meeswijk en Vucht.

Op deze website kun je niet alleen  het verleden van Eisden ontdekken (kies “ONTDEK” in het hoofdmenu)  maar  we bieden ook de mogelijkheid om dit verleden individueel of in groep actief te beleven. Kies in dit laatste geval het hoofdmenu “BELEEF”. Meer  info vind je ook op onze “Startpagina”.

Eekhoorn R transarant

onze realisaties

1984 Het driemaandelijkse tijdschrift

In 1984 verscheen voor het eerst jaargang 1 nummer 1 van het tijdschrift “EISDEN”.

1985 Werkgroep Limburgse Mijngebouwen

Binnen de Stichting Erfgoed Eisden ontstond in 1985 de Werkgroep Limburgse Mijngebouw. Met  initiatieven voor de bescherming van gebouwen zoals het Regiegebouw, de kunstacademie en de schachttorens.

1995 Museum van de Mijnwerkerswoning samen met het Archief- en documentatiecentrum

In samenwerking met het Gemeentebestuur van Maasmechelen en de Koning Boudewijnstichting, gestart met de renovatie en inrichting van het Museum van de Mijnwerkerswoning  waar ook het Archief- en Documentatiecentrum was ondergebracht.

1998 Stichting Erfgoed Eisden en de Vrienden van het Museum van de Mijnwerkerswoning

In de Eisdense Cité blijft de Stichting, samen met de Vrienden van het Museum, actief met het beschrijven van de geschiedenis van de Tuinwijk en het georganiseerde leven van haar bewoners. Een Cité, als een beeldgetrouwe kopie van het 19de eeuwse Garden City-model.

2011 Tuinwijk100 wordt gesticht (nu Tuinwijk2020)

Ter gelegenheid van de viering van 100 jaar Tuinwijk is de vzw Tuinwijk100 ontstaan. Deze formule gericht op de promotie van onze prachtige Tuinwijk, was zo succesvol dat hieruit een opvolger is ontstaan de vzw Tuinwijk2020. Talrijke evenementen worden jaarlijks in de tuinwijk georganiseerd met als topper Parkies in het Koninginnepark Park.

2015 Verhuis van het Archief- en documentatiecentrum.

Het archief in de tweewoonst van het museum gebouw barste uit zijn voegen en werd grotendeels  overgeplaatst naar het beneden verdiep in het Cultureel Centrum van Maasmechelen.

2022 De opening van het Kinder Beleef Museum.

Het Museum is een typische tuinwijk tweewoonst. In het linkerdeel is de mijnwerkerswoning ingericht en in het rechterdeel hebben we de kindertijd (leren en spelen) van opa en oma gerestaureerd.de

Eekhoorn L transarant

Onze organisatie

Michel Meulemans

Onze voorzitter

Mobiel 0475 772 002

Jan Kohlbacher

Medestichter/stuwende kracht  en Redacteur Tijdschrift Eisden

Mobiel 0470 278 427

Rik Cops

Secretaris

Gidsen- en  Archief planning bezoekersregeling
Tel. nr.: 089 760 007

Overzicht

Administratie

5 medewerkers

Bestuursleden

15 medewerkers

Gidsen

17 medewerkers

Redactie 

10 medewerkers

Aantal leden

856 abonnees 

Contact

Mailadres:

info@erfgoedeisden.be

 

Adres: 
vzw Stichting Erfgoed Eisden
Paul Nicoulaan 24
3630  Eisden – Maasmechelen

Bankrekening:

vzw Stichting Erfgoed Eisden
BE02-454-3105911-40